torstai 20. marraskuuta 2014

Hieno ja happy Halloween


Halloweeniä eli pyhäinpäivän aattoa (All Hallows' Eve) vietetään lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Se on saanut alkunsa muinaisten kelttien uskomuksesta, jonka mukaan talven alkamisen päivänä vainajien henget liikkuvat elävien parissa.

Talot kuisteineen koristellaan kurpitsalyhdyillä, maissintähkillä ja kaikenmoisilla pelottavilla yksityiskohdilla. Kuvastoon kuuluvat myös hämähäkit, pääkallot, noidat, mustat kissat, aaveet jne. Irvistävä kurpitsalyhty tunnetaan nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi itseltään pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Häntä ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan, vaan Jackin sielu jäi vaeltamaan maan päälle. Piru heitti pimeässä vaeltavalle Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris on vaihtunut kurpitsaan.

Kulmakunnan lapset kiertävät ovelta ovelle naamiaisasuihin pukeutuneena ja kyselevät, haluavatko naapurit antaa heille karkkia vai kokea kepposen. Meidän ovellamme odotti tänä vuonna yllätys, sillä kepponen tulikin minulta. Kukaan ei saanut karkkia, ellei suostunut maistamaan Pandan lakritsia. Kaikki lapset olivat rohkeita ja suurin heistä jopa piti karkista. Herttaista myös oli kaikinpuolinen kohteliaisuus, kuten seuraava herttainen kommentti: ”Madame, I love liquerice and I hope I am not being rude, but I really love your accent.” Ihanaa olla Madame ja ihanaa kuulla tuollaista! 

Istuimme illan pimetessä naapuriemme kanssa talojemme välissä olevalla pihatiellä nuotion loimussa, nauttien valmistamaani punaviiniglögiä ja jutellen paikalle osuneiden perheiden sekä muiden naapurien kanssa. Saimmepa jopa sovittua peuraillallisen vuokraemännän ja kahden naapuripariskunnan kanssa. Se on jo nautittu ja seuraavaksi on edessä naapurin emäntien kanssa yhteinen leivänleipomispäivä. Mahtavaa porukkaa tällä kadulla kerrassaan! 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti