keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Peurojen perässä



Täällä valmistaudutaan metsästyskauden alkuun. Tarkemmin sanottuna valkohäntäpeuran metsästykseen itserakennetulla jousiaseella. Tämä aiheuttaa monenlaista vipinää. Postissa saapuu kaikenlaisia kummallisia lähetyksiä. Pyörävaraston lattialla, verannalla ja vaatteissa on puulastuja. Keittiössä ei ole tilaa valmistaa ruokaa, sillä siellä valmistetaan nuolia. Ja kaiken tämän keskellä vaimon puhetta ehditään kuunnella vain puolella korvalla. Hetkinen, niinhän se taitaa olla aina. Mutta onneksi osa vaikutuksista on oikein toivottuja: vapaapäivinä lähdetään retkelle tiedustelemaan eli scouttaamaan potentiaalisia metsästysmaita. Ja nämä paikat ovat kaupungin ulkopuolella luonnon keskellä ja yleensä todella kauniita.

Minulla on yksi metsästäjän ominaisuus, vaikka muuten olenkin vannoutunut keräilijä. Haistan riistan. Hajuaistini kertoo, onko lähistöllä peuroja, hirviä, haisunäätiä tai kettuja. Lintuja en ole koskaan haistanut. Enkä karhua, luojan kiitos. Mutta peurat haistan parhaiten. Siksi olen hyvää ja toivottua tiedusteluseuraa. Hyväksi koiraksikin kutsutaan.

Vietimme maanantain, joka oli yleinen vapaapäivä ja täkäläinen työn juhla (Labor Day), läheisellä yleisellä virkistysalueella eli state parkissa. Näimme yhden peuran ja paljon jälkiä. Ja sateenkaaren. Metsästyksen ja patikoinnin lisäksi puistossa saa harjoittaa maastopyöräilyä ja talvella murtomaahiihtoa. Molemmista aktiviteeteista pitää kuitenkin maksaa ostamalla päivä- tai kausilupa alueelle. Kuvitelkaapa, milta tuntuisi pulittaa 7 dollaria eli noin 5 euroa jokaisesta murtsikkalenkistä. Tiedän kyllä, että verojen kauttahan niitä kunnallisia liikuntapalveluja rahoitetaan, mutta juuri siksi ne ovatkin kaikkien ulottuvilla, eikä kenenkään tarvitse miettiä, kuinka usein viitsii maksaa lenkistä.  Hups, metsästyksen ja retkeilyn kautta saarnaan pohjoismaisen mallin puolesta. Aika tyypillistä. Välillä hävettää etukäteen ajatella, mitä tulevat uudet tuttavuudet joutuvatkaan kuuntelemaan. Katkaisen siis tältä erää tähän.





 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti