lauantai 23. elokuuta 2014

Eläköön omaehtoinen naapurustokulttuuri



Oletko aina halunnut kotiovesi viereen pienen kirjaston? Tai pitää pihabileet naapurien kanssa joka torstai-ilta? Tervetuloa Madisoniin. Täällä on monenkirjavia eritasoisesti järjestäytyneitä yhteisöjä, jotka huolehtivat siitä, että omalla asuinalueella on mielekästä tekemistä. Suurin osa toiminnasta on kaikille avointa, ilmaista ja helposti lähestyttävää. 

Lähdimme torstai-iltana kävelylle aikeenamme hakea jäätelötötteröt läheiseltä kioskilta. Löysimme paljon muuta: pienimuotoisen iltatorin, joka tarjosi yleisölle mielenkiintoista syötävää ja katseltavaa kuten capoeira-yhdistyksen esityksen ja mahdollisuuden ostaa naapurimme valmistamaa lohturuokaa tai maistaa purtavaa Trinidad & Tobagosta. Jätskikioskin luona on aina avoin pieni kulmakunnan oma puisto. Vierestä alkaa mittava kaupunkipuutarha. Olemme tänä viikonloppuna saaneet myös nauttia viereisen kaupunginosayhdistyksen vuotuisista koko perheen musiikkifestareista. Ohjelmassa on bändien tunnin mittaisten keikkojen lisäksi ulkoilma-akrobatiaa (esiintymislavana puiston suuren tammen ympärys), kakkuhuutokauppa ja tietenkin festariruokaa. Kun asukkaat ovat itse järjestäjiä, ei ulkona hilluta yömyöhään, vaan tapahtuma päättyy jo iltakymmeneltä. Sopii minulle!

Erilaisten tapahtumien ohella olen ihastunut joka puolelta kaupunkia löytyvin pieniin vapaisiin kirjastoihin, jotka ovat paitsi söpöjä että hyvin käytönnöllisiä. Takana on vapaaehtoisten pyörittämä voittoa tavoittelematon liike, joka perustettiin vuonna 2009 ja on levinnyt Wisconsinissa kulovalkean tavoin. Kuka vain voi perustaa oman pienen kirjaston tai lainata hyviä kirjoja vastaantulevasta pienestä kokoelmasta. Kirjoja saa myös lahjoittaa eli jättää lokeroon spontaanista. Kirjastojen ystävänä toivon toki, että kotimaamme loistava julkinen kirjastolaitos- ja verkosto säilyisi. Mutta en pane pahakseni tällaisia naapurustoa ilahduttavia harrastuksia. 


 

PS. Ai niin. Saimme jo kutsun lokakuussa järjestettävään block partyyn, jossa oma kotikatumme suljetaan lauantai-iltapäiväksi liikenteeltä. Ohjelmassa on ainakin nyyttikestit ja lasten kykykilpailu.  Aikuisetkin saavat kuulemma esiintyä. Casiomies?

2 kommenttia:

  1. Luulen että jonglööriesitys elefanttimarssilla olisi menestys.

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti. Mitenköhän biisi menee englanniksi?

    VastaaPoista