maanantai 11. elokuuta 2014

Mäyrien matkassa Madisonissa



Kulttuurintutkijan toinen pidempi matka uudelle mantereelle vie vähän edellistä pohjoisemmaksi,  Madisoniin Wisconsinin osavaltioon. Osavaltion tunnuseläin ja UWM:n jalkapallojoukkueen maskotti on mäyrä. Muita seutukunnan nimikkotuotteita, -kasveja ja -ötököitä ovat maito, karpalo, metsäorvokki, maissi, sokerivaahtera ja mehiläinen. Wisconsin on siis tunnettu runsaista luonnonantimistaan ja maataloudestaan, etenkin maitotiloista ja juustoista. 

Saavuimme Madisoniin sopivasti juuri sadonkorjuuaikaan ja aiomme nauttia lukuisten Farmer’s Marketien tarjonnasta. Kaupungista sanotaan, että se on ” The People’s Republic of Madison surrounded by reality”. Ja tämähän tarkoittaa, että täällä on liberaali meininki, pyöräileviä hippejä ja hipstereitä, paljon erilaisia kulttuuritapahtumia, yhteisötaidetta ja kaupunkiviljelmiä. Ja että osavaltion muissa kolkissa eletään vähän erilaista elämää.  Täytyy katsoa, tohtiiko siihen ollenkaan tutustua. 

Alkuun riittää kuitenkin se, että opettelen tuntemaan kampusta. University of Wisconsin-Madison on vuonna 1848 perustettu tutkimuspainotteinen julkinen yliopisto, jossa on noin 30 000 opiskelijaa ja 20 000 työntekijää. Se on pärjännyt hyvin sekä kansallisissa että kansainvälisissä rankingeissa ja  vastaanottaa vuosittain tutkimusrahoitusta noin miljardin dollarin arvosta. Kampus on suuri kuin mikä ja osa siitä sijaitsee idyllisesti järven rannalla. Vesi on lämmintä, se tuli jo testattua yhdellä kaupungin julkisista rannoista. Seuraavalla kerralla suuntaamme toiselle rannalle, sillä alueella partioivat hengenpelastajat olivat sangen virkaintoisia ja vartioivat postimerkin kokoista rajattua uima-aluetta tomerasti pilleihin puhallellen. Tämä uimataitoinen non-immigrant alien mäyrä kaipaa heti lisää freedomseja.  


EDIT: Mäyrän valitseminen osavaltion eläimeksi ei johdu siitä, että mäyrät olisivat jotenkin erityisen yleisiä täällä Wisconsinissa. Tänne eripuolilta Eurooppaa, erityisesti Saksasta ja Pohjoismaista muuttaneet siirtolaiset työskentelivät viime vuosisadan vaihteessa osavaltion lukuisissa kaivoksissa. Hiilikaivoksissa rehkiviä työläisiä nimitettiin mäyriksi, he kun olivat usein maanalta tullessaan noen raidoittamia, väsyneitä ja äreitä.   

1 kommentti:

  1. Älä nyt, Amerikkahan on yksilönvapauden luvattu maa, osta vaikka oma pyssy jos tuntuu että vapauttasi rajoitetaan :) Vaikka Madison kuulostaa mukavalta ja rennolta.

    Mun mielestä näyttää vähän Jyväsjärven rannalta Mattilanniemestä katsottuna. Silta vaan puuttuu.

    Mukavia uintihetkiä ja muita retkiä!

    VastaaPoista